
Kolomboormachines zijn de ideale tool voor ambitieuze doe-het-zelvers. Ze maken het mogelijk om met maximale precisie en minimale inspanning gaten te boren. De kwaliteit en geschiktheid voor bepaald werk varieert sterk tussen de modellen die op de markt verkrijgbaar zijn. De verschillende apparaten worden ook geleverd met verschillende motoren en ingebouwde extra’s.
Met onze kolomboortest willen we u helpen de boormachine te vinden die bij u past. We hebben verschillende kolomboormachines met elkaar vergeleken en de respectievelijke voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit zou de aankoopbeslissing voor u zo gemakkelijk mogelijk moeten maken.
- Vloerboormachines zijn vast opgestelde boormachines en kunnen daarom maar beperkt vervoerd worden. Ze zijn ideaal voor verticale gaten. Ze ondersteunen het werk voornamelijk door hoge precisie in combinatie met weinig inspanning.
- Kolomboormachines verschillen in grootte en stabiliteit, evenals in type aandrijving, prestaties en technische extra’s. Massieve en krachtige machines zijn geschikt voor het boren van solide materialen, maar hebben ook hun prijs.
- Voor het kiezen van de juiste machine is enige kennis vereist. Het is daarom belangrijk om vooraf na te denken over de persoonlijke wensen van uw project. Kleinere en lichtere machines zijn vaak veelzijdig, maar hebben een beperkt motorvermogen en zijn daardoor niet geschikt om met alle materialen te werken.
Bosch PBD 40
Wanneer je krachtig en toch heel precies wil boren is er de Bosch PBD 40. De elektronische toerentalindicatie en Constant Electronic zorgen voor gecontroleerde op materiaal afgestemde toerentallen. De boordiepte is met het aluminium draaiwiel eenvoudig in te stellen en de ingestelde diepte is af te lezen op het digitale display. De parallelgeleider en het grote werkblad (330 x 350 x 30 millimeter) zorgen daarbij voor precieze en veilige positionering van het werkstuk. Door deze reeks innovatieve oplossingen is de PBD 40 een onmisbare hulp in elke werkplaats van een ambitieuze doe-het-zelver.
Bernardo Kolomboormachine TB 14 T 01-1026
Met deze tafelboormachine met V-snaaraandrijving van Bernardo in het goedkopere segment haalt u de geschikte kolomboormachine in huis voor de hobbyist en opleidingsplaatsen.
Scheppach DP16VLS – Kolomboormachine
Of het nu gaat om metaal, kunststoffen, hard of zacht hout: de Scheppach kolomboormachine DP16VLS biedt tal van toepassingsmogelijkheden waardoor je diverse materialen moeiteloos bewerkt. Met de positielaser is het heel gemakkelijk om nauwkeurige boorresultaten te behalen.
FERM Tafelboormachine – Kolomboor – 350W
Met de tafelboormachine van FERM bereik je een optimaal boorresultaat bij materialen zoals staal en hout. Gebruik de tandkransboorkop om verschillende type boren goed vast te zetten (max. boor-: 13 mm). De V-riemaandrijving zit bovenop de tafelboormachine, goed beschermd in een metalen behuizing. Wanneer de behuizing open staat is het vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk om de machine te starten. Dankzij de aanwezige rode noodknop en de transparante veiligheidskap kan je veilig aan de slag.
Aankoop- en evaluatiecriteria voor kolomboormachines
In het volgende gedeelte laten we u de belangrijkste aspecten zien waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de ideale kolomboormachine.
Hier zijn de criteria die u kunnen helpen bij het vergelijken van verschillende boren in één oogopslag:
Motorkracht
Versnellingsbak en snelheidsregeling
stabiliteit
Boortafel
Boorslag
Boorkop
Onder de volgende punten leggen we u uit wat belangrijk is voor de individuele criteria.
Motorkracht
Het motorvermogen van de boormachine is een belangrijke indicator van het vermogen van de machine. Het vermogen wordt meestal gegeven in watt en ligt meestal in het bereik van ongeveer 300 tot 800 watt. Dienovereenkomstig hebben kleinere en goedkopere staande boren ook een lager motorvermogen, terwijl grotere en duurdere apparaten krachtiger zijn.
In wezen speelt het motorvermogen vooral een doorslaggevende rol in relatie tot de werkmaterialen. Afhankelijk van waarin wordt geboord, is een grotere boorcapaciteit vereist.
Een machine met een motorvermogen van rond de 350 watt is meestal voldoende voor lichte materialen. Als er echter hardere materialen zoals hardhout moeten worden geboord, wordt een motorvermogen van minimaal 500 watt aanbevolen om een schoon resultaat te bereiken.
Versnellingsbak en snelheidsregeling
Conventionele boren zijn er in twee verschillende soorten aandrijving.
Boormachines met riemaandrijving gebruiken een riem om vermogen over te brengen. De motor bevindt zich meestal achter de kolom. Bij gebruik is de motor te vergelijken met een fietsversnellingspook. De gespannen aandrijfriem zorgt voor een constante snelheid.
Door handmatig de riem vast te spannen kan de snelheid in stappen worden aangepast en dus ook de krachtoverbrenging (want er is een hoge en lage versnelling op een fiets).
Het alternatief voor riemaandrijving is directe aandrijving door een elektromotor.
Deze kan direct op het boorgedeelte worden bevestigd en zo plaatsbesparend worden gemonteerd. De snelheidsregeling is traploos en elektronisch.
Houd er rekening mee dat de machine ook een instelmogelijkheid voor het koppel moet hebben om ook hier de krachtoverbrenging te kunnen regelen. Hoewel een elektronische directe aandrijving erg gebruiksvriendelijk is, zit er een addertje onder het gras. De apparaten zijn vaak wat duurder en de motor is moeilijk te repareren als hij kapot gaat. Riemaandrijvingen daarentegen zijn beproefd en vaak goedkoper in aanschaf.
In zeldzame gevallen zijn ook traploos verstelbare kolomboormachines met riemaandrijving te vinden. Hier maken draaitafels waarop de aandrijfriem wordt geleid een traploze snelheidsregeling mogelijk.
Stabiliteit
Om nauwkeurig en veilig werken met de kolomboormachine te garanderen, is de stabiliteit van het apparaat bijzonder belangrijk. Hoe groter en zwaarder de machine, hoe hoger de stabiliteit van de toepassing. Dit heeft echter ook zijn prijs. Bij het kiezen van een tafelboormachine is de belangrijkste vraag die u zich moet stellen, met welke materialen u eigenlijk wilt werken.
Grotere machines met een kolom van puur gietstaal worden ook wel kolomboormachines genoemd. Deze zijn bijzonder massief en zorgen daarom ook voor de nodige stabiliteit bij het boren van zeer solide materialen.
Lichtere en goedkopere alternatieven zijn kolomboormachines met een buis als standaard. Deze apparaten worden ook wel tafelboormachines genoemd. Ze zijn zeer geschikt voor gewoon doe-het-zelf-gebruik, maar hebben vaak niet de nodige stabiliteit bij het boren van zeer solide materialen.
Boortafel
De boortafel van de kolomboormachine is aan de standaard bevestigd. Het type hulpstuk kan variëren afhankelijk van het model en is ook afhankelijk van het type machine. De boortafels van massieve kolomboormachines zijn meestal direct met de kolom verbonden door een geleider. Dit zorgt voor maximale stabiliteit tijdens het werken, maar maakt het apparaat ook erg inflexibel.
Kolomboormachines hebben meestal boortafels die veel flexibeler in gebruik zijn. Ze zijn vaak zijwaarts zwenkbaar en ook draaibaar. Zo kunt u indien nodig de boortafel opzij draaien en de boorvoet als opspantafel gebruiken. Gaten kunnen onder verschillende invalshoeken worden geboord door te draaien.
Werkstukken kunnen op veel verschillende manieren worden bewerkt. Informeer u vooraf grondig over de mogelijke toepassingen van het apparaat, zodat het ook geschikt is voor uw wensen.
Boorslag
Afhankelijk van het model varieert ook de mogelijke boordiepte van de kolomboormachine. Afhankelijk van het soort werk dat u wilt doen, kan de maximale boordiepte een belangrijk criterium zijn bij het kiezen van de juiste boor voor u. De boorslag is de diepte waarop je de boor tijdens het boorproces kunt laten zakken en ligt bij verschillende modellen meestal in een bereik van 50 – 90 millimeter.
Hoe dieper je kunt boren met de tafelboor, hoe stabieler de boor zou moeten zijn. U moet ervoor zorgen dat de machine een constante ganzenveergeleider heeft.
Daarnaast dient om veiligheidsredenen een zogenaamde stopring beschikbaar te zijn, die ervoor zorgt dat de boor automatisch uitschakelt bij het bereiken van de maximale boordiepte.
Boorkop
Ook het bereik van de boorkop moet in acht worden genomen. Op sommige machines kunnen boren tussen 1,5 en 16 millimeter worden vastgeklemd. De diameter van de boring kan dus ruim worden gevarieerd. Dit is echter niet bij alle kolomboormachines het geval. Informeer dus voor aankoop naar het mogelijke bereik van de klauwplaten, vooral als u zeer kleine of grote gaten plant.
Moderne machines hebben ook vaak een zogenaamde snelspan boorkop. Hierdoor kunnen de verschillende booropzetstukken snel en eenvoudig worden verwisseld. Andere stationaire boormachines hebben een beproefde tandkranshouder. Hier moet de boorkop worden vastgedraaid met een inbussleutel, wat wat bewerkelijker is.
Hoewel sleutelloze klauwplaten zeer gebruiksvriendelijk zijn, moet u hier bijzondere aandacht besteden aan de kwaliteit. Vooral bij het boren in harde materialen kunnen problemen met de stabiliteit van de boor optreden bij goedkopere machines met een snelspan functie. Tandkranshouders zijn omslachtiger, maar bieden meestal ook een zeer goede grip.
Wat zijn de voordelen van staande boren?
Door hun gewicht en grootte zijn staande boren duidelijk erg moeilijk te gebruiken voor onderweg. Niettemin zijn er in vergelijking met conventionele boormachines enkele voordelen die deze machines onderscheiden.
Hier hebben we de belangrijkste voordelen in één oogopslag op een rijtje gezet:
- Werken met precisie: door de machine en het werkstuk te fixeren, worden mogelijke foutenbronnen geminimaliseerd. Door de mogelijkheid de boordiepte en invalshoek nauwkeurig in te stellen, kunt u precies boren. Sommige apparaten hebben extra’s zoals een lasermarker waarmee het boorpunt nauwkeurig kan worden gemarkeerd.
- Prestaties: Kolomboormachines zijn meestal krachtiger dan conventionele handboormachines. Bovendien kunnen de prestaties van de machine worden aangepast aan het betreffende werkstuk en materiaal door het toerental en het koppel nauwkeurig in te stellen.
- Comfortabel werken: Bij het werken met een boor wordt lichamelijke inspanning tot een minimum beperkt. De machine neemt de inspanning over die nodig is om het werkstuk vast te zetten en te boren. Zo hoeft alleen de boor door middel van het apparaat op en neer te worden bewogen. Op deze manier kunnen zelfs grote projecten met weinig moeite en hoge nauwkeurigheid worden uitgevoerd.
- Materiaalverbruik: Statiefboren stellen u in staat om met hoge precisie te werken en bieden de mogelijkheid om snelheid en koppel aan het materiaal aan te passen. Hierdoor werk je schoon en efficiënt en voorkom je materiële schade wat leidt tot een hoger verbruik.
Bent u een echte doe-het-zelver en / of heeft u een groter project gepland, dan kan het kopen van een kolomboormachine zeker de moeite voor u waard zijn.